Ενότητα :Αρθρογραφία

Τίτλος : Ο νόμος, οι φιλόζωοι και τα αδέσποτα

Διαβάστηκε: 942 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Ο νόμος, οι φιλόζωοι και τα αδέσποτα

Την άμεση κατάργηση του ελληνικού νόμου 3170/03 που αφορά στα ζώα συντροφιάς (είτε πρόκειται για ζώα που φιλοξενούνται σε σπίτι είτε για αδέσποτα ζώα) ζήτησαν χθες σε συνέντευξη Tύπου η πρόεδρος του σωματείου «Φροντίδα των ζώων» κ. Λουίζα Zαούση και η δικηγόρος κ. Aμαλία Kατσούλα, εκπρόσωπος του ζωοφιλικού σωματείου «Kιβωτός του Nώε». Όπως τόνισε μάλιστα η κ. Aμαλία Kατσούλα, «ο συγκεκριμένος νόμος είναι φονικό όπλο στα χέρια αδαών».

Υπενθυμίζεται ότι είχε υποβληθεί μήνυση εναντίον εθελοντών του σωματείου «Kιβωτός του Nώε» για παράνομη μεταφορά ζώων (58 κουταβιών) από την Kρήτη στην Aθήνα, με τελικό προορισμό τις εγκαταστάσεις του συγκεκριμένου σωματείου στη Γερμανία. Δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη, ωστόσο μέρος της δικογραφίας έχει παραπεμφθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Xανίων εφόσον αφορά στην κ. Kωστούλα Στούπη, πρόεδρο του εν λόγω σωματείου στην Κρήτη αλλά και ιδιοκτήτρια του κυνοκομείου, απ’ όπου εκκρεμεί η απόφαση.

Οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών σωματείων ζητούν την κατάργηση του νόμου καθώς, όπως τονίζουν, ο νόμος ορίζει ότι την ευθύνη για την περισυλλογή, περίθαλψη και τοποθέτηση μικροτσίπ των αδεσπότων έχουν οι δήμοι, οι οποίοι όμως στο μεγαλύτερο ποσοστό τους δεν διαθέτουν τις αναγκαίες υποδομές. Δεν διευκρίνισαν, πάντως, ποιο θα πρέπει να είναι το νομοθετικό πλαίσιο ώστε τα αδέσποτα στην Ελλάδα να προστατεύονται επαρκώς και γιατί ζητούν την κατάργηση του νόμου σε σχέση με τη σωστή εφαρμογή του. Εκτός από το γεγονός ότι η κατ’ επανάληψιν «εξαγωγή» ζώων συντροφιάς μπορεί να θεωρηθεί ύποπτη, σαφώς δεν μπορεί να είναι και η μόνη λύση ώστε να τύχουν φροντίδας τα αδέσποτα.

 

(Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή, 12/4/2005)

Επιστροφή