Ενότητα :Μια υπογραφή για την Ευώνυμο

Τίτλος : Έκκληση προς τον υπουργό Πολιτισμού κ. Μ. Λιάπη

Διαβάστηκε: 2400 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Αγαπητοί φίλοι,

 

Ξεκινήσαμε τη συλλογή υπογραφών για να ζητήσουμε από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Μ. Λιάπη να παραχωρήσει στην Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη τη χρήση του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται εδώ και 14 χρόνια.

 

Γενικά, απευθυνόμαστε σε ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου (συγγραφείς, λογοτέχνες, εκδότες, βιβλιοθηκονόμους, βιβλιοθήκες), του πολιτισμού, της οικολογίας, δημοσιογράφους, πανεπιστημιακούς-ερευνητές, συλλέκτες, πολιτιστικούς φορείς, οικολογικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών, έντυπα κλπ., αλλά και σε όσους έχουν γνωρίσει το έργο της Ευωνύμου ή έχουν κάνει χρήση του υλικού της με οποιαδήποτε ιδιότητα. 

 

Σας ζητούμε να υπογράψετε το κείμενο που ακολουθεί, αφού δείτε το αρχείο που σας στέλνουμε με ορισμένα πληροφοριακά στοιχεία για την Ευώνυμο.

 

Φιλικά

Για την Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη

Σάκης Κουρουζίδης

 

 

Απαντήσεις ή με e mail  στο evonymos@tee.gr ή στο m.kour@gein.noa.gr,
γράφοντας απλώς "προσυπογράφω την έκκληση προς τον κ. Λιάπη"

ή με φαξ στο 210 3256221, υπογράφοντας στη σχετική
στήλη κάτω από την έκκληση.

Σε κάθε περίπτωση συμπληρώστε τα πλήρη στοιχεία και την ιδιότητά σας.
 

 

 

 

Έκκληση

Προς τον υπουργό Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη

 

 

Η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1994 και έκτοτε λειτουργεί ανελλιπώς με σκοπό τη συγκέντρωση, κωδικοποίηση, τεκμηρίωση, καταλογογράφηση και κατάταξη σε εύχρηστες βάσεις βιβλιογραφικών δεδομένων βιβλίων, περιοδικών, φυλλαδίων, CD ROM, εικονογραφικού υλικού, χαρτών κ.α., που αναφέρονται στην οικολογία, με την ευρύτερη έννοια: περιβάλλον, φυσιολατρεία, παραδοσιακή και οικολογική γεωργία, ορειβασία, οικογεωγραφία, πολιτική οικολογία, ταξιδιωτικές εντυπώσεις, λαογραφία, προστασία καταναλωτών, πολεοδομία, χωροταξία, οικολογική δόμηση, εργασιακό περιβάλλον, περιβαλλοντική εκπαίδευση, πολιτιστικό περιβάλλον, αρχαιολογία, περιβαλλοντική τεχνολογία, κλπ. στην ελληνική ή άλλες γλώσσες. Επίσης, η Ευώνυμος σχεδιάζει και υλοποιεί πολύμορφες δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με το ειδικό βάρος να δίνεται σε νέες εκδόσεις σημαντικών οικολογικών τίτλων τους οποίους διστάζει να παρουσιάσει στο αναγνωστικό κοινό η τρέχουσα εκδοτική αγορά. Ανάμεσα στα βιβλία που έχει εκδώσει η Ευώνυμος τα τελευταία χρόνια ξεχωρίζουν τα επιστημονικά έργα και διατριβές νέων Ελλήνων επιστημόνων που ασχολούνται με την περιβαλλοντική θεματική καθώς και η καθιερωμένη διεθνώς ετήσια έκδοση της Κατάστασης του Κόσμου του Ινστιτούτου Worldwatch.

 

Η Ευώνυμος, η οποία είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, έχει εγκατασταθεί από την αρχή της λειτουργίας της σε τμήμα διατηρητέου κτιρίου του Υπουργείου Πολιτισμού, που βρίσκεται επί της οδού Ασωμάτων 9 στο Θησείο, ύστερα από άδεια νομίμως εγκατεστημένου φορέα, ο οποίος στη συνέχεια έπαψε να λειτουργεί. Το κτίριο παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα, θα είχε δε υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές ή και μερική κατάρρευση, εάν δεν είχε δεχτεί την φροντίδα των ανθρώπων της Ευωνύμου, παρά το γεγονός ότι δεν της έχει γίνει επίσημη παραχώρηση της χρήσης από το Υπουργείο.

 

Η Ευώνυμος, προχώρησε με πρωτοβουλίες της, σε επισκευές (σε συνεννόηση με την αντίστοιχη διεύθυνση του ΥΠΠΟ), ορισμένες από τις οποίες κρίθηκαν ως επιλέξιμες από ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανακαίνισης δημόσιων κτιρίων με χρήση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας. Μέχρι σήμερα έχει επισκευαστεί και μονωθεί η πρόσοψη και το δώμα, ενώ έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά πάνελς που θα παρέχουν στο κτίριο υψηλό βαθμό ενεργειακής αυτονομίας.

 

Πολλές επεμβάσεις, έστω και χωρίς την χρηματοδότηση της πολιτείας, με εθελοντική εργασία και αγορά των απαιτούμενων υλικών από ίδιους πόρους θα μπορούσαν να έχουν γίνει ακόμη, αν η Ευώνυμος είχε επισήμως τη χρήση του χώρου.

 

Όλοι οι χώροι του κτιρίου θα μπορούσαν να έχουν ανακαινισθεί για τη διενέργεια εκδηλώσεων σχετικών με το περιβάλλον, το βιβλίο, την περιβαλλοντική εκπαίδευση, τον πολιτισμό. Κτιριακά, θα μπορούσαμε να αναδιοργανώσουμε τα λειτουργικά στοιχεία του κτίσματος, με απόλυτο πάντοτε σεβασμό στην εξαίρετη διατηρητέα αρχιτεκτονική του φυσιογνωμία, προς την κατεύθυνση του οικολογικού κτιρίου, προσφέροντας ένα ζωντανό παράδειγμα ανακαίνισης υφιστάμενου δημόσιου κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας, με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας, ανακύκλωσης νερού και απορριμμάτων, φιλικών στο περιβάλλον οικοδομικών υλικών, διαμορφώνοντας ένα κτίριο που θα εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό της ενεργειακές του ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

Εφόσον θα είχαμε στη διάθεσή μας τον χώρο αυτόν, πλήρως ανακαινισμένο και ικανό να φιλοξενεί διάφορα γεγονότα, θα μπορούσαμε να οργανώνουμε πολυσύνθετα πολιτιστικά γεγονότα, με άξονα αναφοράς την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση περί το περιβάλλον, όπως: εργαστήρια ανακύκλωσης, φωτογραφίας, βιβλιοδεσίας, εκθέσεις, προβολές, σεμινάρια, οργανωμένη ξενάγηση στα συστήματα και τις τεχνικές της οικολογικής δόμησης.

 

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν υπήρχε η ευχέρεια επισκευής και οργάνωσης όλων αυτών από την Ευώνυμο, λόγω της μη παραχώρησης της χρήσης του κτιρίου από το ΥΠΠΟ στην Ευώνυμο.

 

Μετά από πολλές, πλην άκαρπες προσπάθειες, σας απευθύνουμε έκκληση προκειμένου να παραχωρήσετε τη χρήση του κτιρίου της οδού Αγ. Ασωμάτων 9 στην Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη.

 

Η οικολογία, το βιβλίο, ο πολιτισμός, χρειάζονται χώρους ζωντανούς, ανοιχτούς σε δημιουργικές πρωτοβουλίες κάθε προέλευσης, χρειάζονται μια Στέγη της Οικολογικής Σκέψης.

 

Ελπίζουμε πως με την κατανόησή σας θα επιβραβεύσετε και θα δώσετε διάρκεια στο μεγάλο συλλεκτικό και δημιουργικό έργο που έχει ως τώρα πραγματοποιηθεί στον συγκεκριμένο χώρο.

 

 

 

Υπογραφές

 

Ονοματεπώνυμο

Ιδιότητα

 

e-mail

Τηλέφωνο 

Υπογραφή

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Απαντήστε με e mail  στο evonymos@tee.gr ή με φαξ στο 210 3256221

Επιστροφή