Ενότητα :Χλωρίδα (άλμπουμ)

Τίτλος : P. vulgaris-Φασίολος ή Φασολάκι

Διαβάστηκε: 2768 φορές!

Περίληψη

 

 

Καταγωγή-ιστορικό. Αμερικάνικο φυτό, ήρθε στην Ευρώπη το 16ο αιώνα και στην Ελλάδα μετά το 17ο. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι περιγράφουν ένα φυτό με το όνομα “φάσηλος” που μάλλον είναι ένα είδος λούπινου, ωστόσο ευθύνεται για τη σημερινή ονομασία του φασολιού.

Περιγραφή του φυτού. Μικρής ή πολύ μεγάλης ανάπτυξης φυτό ανάλογα με την ποικιλία. Τα φύλλα του είναι σύνθετα και αποτελούνται από 3 φυλλάρια.. Τα άνθη του λευκά εμφανίζονται σε ταξιανθίες 6-8 μαζί.

 

Ποικιλίες. Σήμερα καλλιεργούνται τρεις διαφορετικές ομάδες φασολιάς που περιλαμβάνουν ένα μεγάλο αριθμό ποικιλιών. α) νάνα με ύψος μέχρι 40 εκατ. β) ημιαναρριχώμενα με ύψος μέχρι 120 εκατ. γ) αναρριχώμενα με μεγάλο ύψος πάνω από 2 μέτρα. Όταν ο λοβός είναι κυλινδρικός ονομάζεται “τσαουλί”. Όταν ο λοβός είναι πεπλατυσμένος ονομάζεται “μπαρμπούνι”. Τα λεγόμενα “γυφτοφάσουλα” δεν είναι φασόλια αλλά δόλιχοι.

 

                       

Πολλαπλασιασμός. Καλοκαιρινό λαχανικό, σπέρνεται από το Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο που σπέρνεται στην οριστική θέση φύτευσης. Σε κάθε θέση φύτευσης σπέρνονται 5-6 σπόροι σε αποστάσεις για τις νάνες ποικιλίες 50×25 εκατ. και για τις άλλες 80×50 εκατ.

 

Καλλιεργητικές περιποιήσεις. Όταν φυτρώσουν οι σπόροι, αραιώνονται τα φυτά και αφήνονται 2-3 σε κάθε θέση. Αν οι ποικιλίες είναι υψηλής ανάπτυξης πρέπει να υποστυλωθούν με πασσάλους ή καλάμια.. Πολύ ευαίσθητο φυτό σε εχθρούς (τετράνυχος, αφίδες) και σε ασθένειες (ωίδιο).

 

Συγκομιδή. Τα φασολάκια συγκομίζονται λίγα-λίγα σε “χέρια” όπως λέγεται κοινά. Το κριτήριο συγκομιδής είναι να έχει αναπτυχθεί το μέγιστο μήκος του λοβού, αλλά τα σπέρματα που φέρει μόλις να διακρίνονται. Σε αυτό το στάδιο είναι τρυφερός. Συγκομίζονται μαζί με τον ποδίσκο του λοβού γιατί βοηθάει στην καλύτερη συντήρησή του.

 

Χρήσεις. Είναι ένα καθαρά καλοκαιρινό λαδερό φαγητό. Η καλλιέργειά του σήμερα στο θερμοκήπιο μας εξασφαλίζει φρέσκο φασολάκι όλο το χρόνο.

 

Συντήρηση: Αν οι λοβοί είναι στεγνοί και προστατευτούν από απώλεια υγρασίας, μπορεί να συντηρηθούν για μια εβδομάδα στο ψυγείο.

 

πηγή: Οδηγός καλλιεργειών από τη σειρά "Σχολικός κήπος", έκδοση Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Ευώνυμος Οικολογική βιβλιοθήκη, ΟΜΕ ΕΠΕ

 

Επιστροφή