Ενότητα :Χλωρίδα (άλμπουμ)

Τίτλος : Rohdea- Ροδιά

Διαβάστηκε: 1982 φορές!

Περίληψη

 

Καταγωγή-ιστορικό. Η “ροιά” των αρχαίων προγόνων μας κατάγεται από τη Ν. Ασία. Τη ροδιά αναφέρουν ο Όμηρος και ο Θεόφραστος ενώ, κατά τη μυθολογία τη φύτεψε η Αφροδίτη στην Κύπρο.

 

Περιγραφή του φυτού. Είναι περισσότερο δενδρώδης θάμνος με χαμηλή ανάπτυξη. Τα φύλλα είναι λογχοειδή και τα άνθη της σωληνοειδή και εμφανίζονται ένα-ένα ή πολλά μαζί στις άκρες των βλαστών ή στις μασχάλες των φύλλων.

 

Ποικιλίες. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, ανάλογα με το χρόνο ωρίμανσης και το μέγεθος του καρπού, και συνήθως παίρνουν με το όνομα της περιοχής όπου καλλιεργούνται.                      

 

Πολλαπλασιασμός. Η πιο κοινή μέθοδος πολλαπλασιασμού της είναι με μοσχεύματα.. Αποστάσεις φύτευσης 4×4-5 μ.

 

Καλλιεργητικές περιποιήσεις. Προσοχή στο πότισμα την περίοδο ωρίμανσης των καρπών. Υπερβολική εδαφική υγρασία μπορεί να προκαλέσει σκάσιμο των καρπών. Το κλάδεμα περιορίζεται σε καθάρισμα του δέντρου από ξερούς βλαστούς.

 

Συγκομιδή. Τα ρόδια συγκομίζονται ώριμα, όταν έχουν αποκτήσει το τελικό τους μέγεθος.

 

Χρήσεις. Είναι ένα θαυμάσιο και γευστικότατο φρούτο. Ο φλοιός του καρπού χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική βιομηχανία αλλά και στη βυρσοδεψία.

 

Συντήρηση: Ο φλοιός του καρπού προστατεύει τους χυμώδεις κόκκους του και μπορεί να συντηρηθεί επί μακρόν εκτός ψυγείου.

 

Πηγή: «Οδηγός καλλιεργειών» από τη σειρά «Σχολικός κήπος», έκδοση Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, ΟΜΕ ΕΠΕ.

 

Επιστροφή