Ενότητα :Χλωρίδα (άλμπουμ)

Τίτλος : Evonymus japonica L.- Ευώνυμος ο ιαπωνικός

Διαβάστηκε: 3009 φορές!

Περίληψη

 

Καταγωγή. Κίνα.

 

Περιγραφή. Αειθαλής θάμνος ύψους 1-2,5 μ., με σχετικά γρήγορο ρυθμό αύξησης και φύλλωμα πυκνό, γυαλιστερό, σκουροπράσινου χρώματος, πολύ διακοσμητικό. Φύλλα ωοειδή έως ελλειπτικά, δερματώδη, γυαλιστερά στην πάνω επιφάνεια, αντίθετα, οδοντωτά στην περιφέρεια. Τα άνθη είναι μικρά πρασινόλευκα. Εμφανίζονται σε μικρές ομάδες 5-10 μαζί, το καλοκαίρι, από τον Ιούνιο-Ιούλιο. Μικροί σφαιρικοί καρποί πολύ διακοσμητικοί.  

                                              

Ποικιλίες. Ευώνυμο αργυρόφυλλο, με ποικιλόχροο φύλλωμα με ασημόχροες ακανόνιστες αποχρώσεις κυρίως στην περιφέρεια των φύλλων. Ευώνυμο το χρυσόφυλλο, φύλλα πανασέ με κίτρινο μεταχρωματισμό. Ευώνυμο το ιαπωνικό ή ταφλανάκι, νάνα ποικιλία με ύψος μέχρι 0,4 μ. με μικρά σκουροπράσινα, σκληρά, δερματώδη, οδοντωτά φύλλα.

 

Πολλαπλασιασμός. Εύκολος, με σπόρους που στρωματώνονται το φθινόπωρο-χειμώνα και σπέρνονται την άνοιξη, με μοσχεύματα που λαμβάνονται το χειμώνα. Οι αποστάσεις φύτευσης κανονίζονται, ανάλογα με τη χρήση και το μέγεθος των φυτών, από 0,3-1,5 μ. Η μικρόφυλλη ποικιλία φυτεύεται σε αποστάσεις 0,25-0,4 μ.

 

Απαιτήσεις. Είδος πολύ ανθεκτικό στις εδαφικές και κλιματικές συνθήκες, στο κρύο και τη ζέστη, αναπτύσσεται καλά σε παραθαλάσσιες περιοχές. Αναπτύσσεται εξίσου καλά σε ηλιαζόμενες και ημισκιερές θέσεις. Οι ποικιλίες με πανασέ φύλλωμα είναι περισσότερο απαιτητικές και ευδοκιμούν καλύτερα σε ηλιαζόμενες θέσεις. Είναι αρκετά ανθεκτικό στους αέριους ρύπους, τη σκόνη και το καυσαέριο. Είναι ευπαθές στην προσβολή του ωίδιου.

 

Χρήσεις. Είδος κατάλληλο για δημιουργία πυκνών φυτικών πλαισίων ελεύθερης ή ελεγχόμενης ανάπτυξης. Ιδιαίτερα εντυπωσιακός είναι ο συνδυασμός πράσινου και πανασέ ευωνύμου. Φυτεύεται μεμονωμένο σε κήπους και πάρκα δημιουργώντας εντυπωσιακές συστάδες με πανασέ ποικιλίες. Κατάλληλο για χρήση σε παραθαλάσσιες περιοχές. Το μικρόφυλλο ευώνυμο δημιουργεί ωραίες μπορντούρες ή διάφορους σχηματισμούς  στο έδαφος π.χ. γράμματα και οριοθετεί παρτέρια.

 

Πηγή: «Οδηγός καλλιεργειών» από τη σειρά «Σχολικός κήπος», έκδοση Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, ΟΜΕ ΕΠΕ.

Επιστροφή