Ενότητα :Χλωρίδα (άλμπουμ)

Τίτλος : Hibiscus syriacus L.- Ιβίσκος συριακός ή αλθαία

Διαβάστηκε: 1273 φορές!

Περίληψη

 

Καταγωγή. Κεντρική και Ανατολική Ασία.

 

Περιγραφή. Φυλλοβόλος καλλωπιστικός θάμνος με γρήγορο ρυθμό αύξησης που με κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να διαμορφωθεί σε μικρό δέντρο ύψους 2-3 μ.. Φύλλα μεγάλα (6-10 εκατ.), ωοειδή, τρίλοβα, με ακανόνιστη οδόντωση στην περιφέρεια, ανοικτού πράσινου χρώματος. Άνθη μεμονωμένα, κωδωνοειδή, απλά ή μονά, ανάλογα με την ποικιλία, λευκά, ρόδινα, ή ιώδη. Ανθίζει από τον Ιούνιο έως τέλος Σεπτεμβρίου.

 

Ποικιλίες. Πολλές, με διπλά και μονά άνθη σε διάφορους χρωματισμούς.

                                                                                              

Πολλαπλασιασμός. Πολύ εύκολα με μοσχεύματα κορυφής την άνοιξη, που ριζοβολούν σε υδρονέφωση. Αποστάσεις φύτευσης. 1-3 μ. ανάλογα με τη χρήση.

 

Απαιτήσεις. Είδος ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες. Αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη, ιδιαίτερα σε πλούσια αργιλώδη. Σε φτωχά ξηρά αμμώδη εδάφη κιτρινίζει και πέφτει το φύλλωμά του. Προτιμά τις ηλιαζόμενες θέσεις αλλά προσαρμόζεται σε ημισκιερά και σκιερά μέρη.

 

Χρήσεις. Φυτεύεται μεμονωμένο σε κήπους και πάρκα ή ομαδικά σε συνδυασμό με άλλα καλλωπιστικά. Με κατάλληλο κλάδεμα διαμορφώνεται σε μικρό δέντρο και σχηματίζει ωραίες δενδροστοιχίες. Λόγω του ύψους του και του γρήγορου ρυθμού ανάπτυξής του, είναι κατάλληλο για κάλυψη αντιαισθητικών κάθετων επιφανειών. Φυτευόμενο σε σειρά σχηματίζει ωραία υψηλά φυτικά πλαίσια ελεύθερης κυρίως ανάπτυξης.

 

Πηγή: «Οδηγός καλλιεργειών» από τη σειρά «Σχολικός κήπος», έκδοση Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, ΟΜΕ ΕΠΕ.

Επιστροφή