Ενότητα :Χλωρίδα (άλμπουμ)

Τίτλος : Pittosporum Bandes- Πιττόσπορο τομπίρα ή Αγγελική

Διαβάστηκε: 1286 φορές!

Περίληψη

 

Καταγωγή. Κίνα, Ιαπωνία.

 

Περιγραφή. Αειθαλής θάμνος με κανονικό ρυθμό αύξησης ύψους 2.5-3.0 μ Σχήμα σφαιρικό και κόμη συμπαγής. Φύλλα απλά, παχιά, δερματώδη, γυαλιστερά στην πάνω επιφάνεια, σκουροπράσινα, σε σχήμα αντοωειδές (επιμήκη, που ανοίγουν στο άκρο). Ανθίζει την άνοιξη, Μάιο με Ιούνιο. Άνθη πολύ αρωματικά, λευκά έως λευκοκίτρινα, σε επάκριες ταξιανθίες, σύνθετου σκιάδιου.

Οι καρποί είναι μικροί, κάψες που καθώς ανοίγουν αποκαλύπτονται σφαιρικά πορτοκαλοκόκκινα σπέρματα πολύ διακοσμητικά.

                                                                                              

Ποικιλίες. Μία νάνα ποικιλία με περιορισμένη ανάπτυξη που δεν ξεπερνά το 1 μ. σε ύψος και κόμη ημισφαιρική, συμπαγή, που ακουμπά στο έδαφος. Και μια ποικιλία πολύ αργής ανάπτυξης με πανασέ φύλλωμα που φέρει μπεζ αποχρώσεις στην περιφέρεια των φύλλων.

 

Πολλαπλασιασμός. Με σπόρο, ο οποίος στρωματώνεται το φθινόπωρο, αφού καθαριστεί από το περικάρπιο και σπέρνεται το Μάρτιο και με μοσχεύματα την άνοιξη. Αποστάσεις φύτευσης, 0.7-1.5 μ.

 

Απαιτήσεις. Φυτό εύκολης καλλιέργειας και μεγάλης ανθεκτικότητας. Ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη ακόμη και σε ξηρά, προτιμά ωστόσο τα γόνιμα με καλή στράγγιση και τακτικά ποτίσματα. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις αλλά αναπτύσσεται και σε ημισκιερές. Ιδιαίτερα ανθεκτικό σε αλατούχα εδάφη και παραθαλάσσιες περιοχές. Είναι φυτό που δέχεται τακτικά κλαδέματα.

 

Χρήσεις. Λόγω της ευρείας προσαρμοστικότητάς του έχει πολλές εφαρμογές στην κηποτεχνία. Δημιουργεί ωραία φυτικά πλαίσια, ελεύθερα ή ψαλιδιζόμενα, και προστατευτικούς φράχτες. Ιδιαίτερα χρήσιμο είναι σε παραθαλάσσιες περιοχές όπου μπορεί να φυτευτεί και να δημιουργήσει φράχτη πολύ κοντά στη θάλασσα. Με κατάλληλο κλάδεμα διαμορφώνεται σε μικρό δέντρο και σχηματίζει ωραίες δεντροστοιχίες σε κήπους και πάρκα. Απαντάται σε μεμονωμένες φυτεύσεις και συνδυάζεται με άλλα είδη καλλωπιστικών. Καλλιεργείται σε μεγάλα φυτοδοχεία και διακοσμεί βεράντες. Πολύ χρήσιμη η νάνα ποικιλία για φύτευση σε ζαρντινιέρες, σε κήπους στην πρώτη σειρά λόγω του ύψους του και σε χαμηλές συστάδες.

 

Πηγή: «Οδηγός καλλιεργειών» από τη σειρά «Σχολικός κήπος», έκδοση Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, ΟΜΕ ΕΠΕ.

Επιστροφή