Ενότητα :Χλωρίδα (άλμπουμ)

Τίτλος : Cotoneaster Med.- Κοτονέαστρο ή Πυράκανθος

Διαβάστηκε: 3057 φορές!

Περίληψη

 

Καταγωγή. Ν. Ευρώπη, Ν. Ασία.

 

Περιγραφή. Αειθαλής ορθόκλαδος θάμνος με κανονικό ρυθμό αύξησης και ύψος 2-5 μ. Βλαστοί μεγάλου μήκους, ξυλώδεις, με πολλές διακλαδώσεις και αγκάθια σε όλο τους το μήκος. Φύλλα μικρά (2-3 εκατ. μήκος) ωοειδή, οξυκατάληκτα, ελαφρώς πριονωτά στην περιφέρεια, δερματώδη, γυαλιστερά στην πάνω επιφάνεια, σκουροπράσινα, φέρονται κατ’ εναλλαγή κατά μήκος των βλαστών. Η ανθοφορία του είναι πλούσια την άνοιξη, Απρίλιο-Μάιο, για ένα μήνα, με πολυάριθμα μικρά λευκά άνθη σε ταξιανθίες κορύμβου. Οι καρποί είναι μικροί, σφαιρικοί (5-7 εκατ.), ράγες, με ζωηρό κόκκινο ή πορτοκαλοκόκκινο χρώμα, εμφανίζονται το Σεπτέμβριο και διατηρούνται όλο το χειμώνα μέχρι την επόμενη ανθοφορία.                                                   

 

Ποικιλίες. Διάφορες, με πορτοκαλί, κίτρινους, ζωηρού κόκκινου και πορτοκαλοκόκκινου χρώματος καρπούς.

 

Πολλαπλασιασμός. Με σπόρο, με μοσχεύματα που λαμβάνονται το φθινόπωρο και ριζοβολούν σε ριζωτήριο και με διαίρεση του φυτού. Σπάνια πολλαπλασιάζεται με εμβολιασμό πάνω σε κράταιγο ή κυδωνίαστρο. Αποστάσεις φύτευσης, 1-2.5 μ. ανάλογα με τη χρήση, ανά 1 μ. για δημιουργία φρακτών.

 

Απαιτήσεις. Ανθεκτικότατο φυτό, ευρείας προσαρμογής σε εδαφοκλιματικές συνθήκες. Ανθεκτικό στο ψύχος και τους ανέμους. Προτιμά εδάφη με καλή στράγγιση, αρδευόμενα και ασβεστούχα. Αναπτύσσεται σε ημισκιερά μέρη. Επεμβάσεις κλαδέματος γίνονται αργά το χειμώνα μετά την πτώση των καρπών για έλεγχο της βλάστησης και για δημιουργία διάφορων σχημάτων (αψίδες).

 

Χρήσεις. Ιδιαίτερα κατάλληλο για δημιουργία υψηλών ισχυρών προστατευτικών (λόγω των αγκαθοφόρων βλαστών) φρακτών. Σε φράκτες φυτεύεται μαζί με δάφνη του Απόλλωνα και δίνει ωραίο αποτέλεσμα. Προσαρμόζεται σε παραθαλάσσιες περιοχές. Φυτεύεται μεμονωμένο και σε μικρές ομάδες μαζί με άλλους υψηλούς θάμνους, π.χ. Βουτλέια, Κέστρο, Ποϊγκιανή, για δημιουργία μικρών αλσυλλίων σε περιορισμένους υπαίθριους δημόσιους χώρους. Κατάλληλο για κάλυψη τοίχων και αντιαισθητικών επιφανειών σε κήπους. Συνιστάται η φύτευσή του σε νησίδες δρόμων. Κλάδοι με τους πολύ εντυπωσιακούς καρπούς του διατηρούνται για μεγάλο διάστημα σε ανθοδοχεία ή συμμετέχουν σε διάφορες ανθικές κατασκευές και διακοσμούν εσωτερικούς χώρους.

 

Πηγή: «Οδηγός καλλιεργειών» από τη σειρά «Σχολικός κήπος», έκδοση Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, ΟΜΕ ΕΠΕ.

Επιστροφή