Ενότητα :Χλωρίδα (άλμπουμ)

Τίτλος : Verbena L. - Βέρβενα

Διαβάστηκε: 1005 φορές!

Περίληψη

 

Καταγωγή. Ν. Αμερική.

 

Περιγραφή. Πολυετές ανθόφυτο με πολλούς βλαστούς πλάγιας ανάπτυξης και ύψος 20-50 εκατ. Άνθη μικρά πολλά μαζί σε ομάδες στις άκρες των βλαστών, κόκκινα, λευκά, ροζ και δίχρωμα, ανάλογα με την ποικιλία.

 

Πολλαπλασιασμός. Με σπόρο που σπέρνεται την άνοιξη. Μπορεί ακόμα να πολλαπλασιαστεί με κομμάτια βλαστών που έχουν ριζώσει στους κόμβους (χαρακτηριστικό του φυτού) ή και άρριζα που αποσπώνται από τα μητρικά φυτά επίσης την άνοιξη. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 20-40 εκατ.             

 

Απαιτήσεις. Σε πολύ ψυχρές περιοχές δεν αντέχει και έτσι καλλιεργείται σαν ετήσια. Αγαπά τις ηλιαζόμενες θέσεις. Αναπτύσσεται σε εδάφη με χαμηλή γονιμότητα και στράγγιση. Αντέχει το ασβέστιο του εδάφους και καλλιεργείται σε παραθαλάσσιες περιοχές. Αντέχει ακόμα και σε ξηρά άγονα εδάφη.

 

Χρήσεις. Ιδιαίτερα κατάλληλο φυτό για βραχόκηπους. Φυτεύεται σε φυτοδοχεία και κρέμεται ελαφρά. Συνήθως χρησιμοποιείται ως φυτό εδαφοκάλυψης και σε παρτέρια.

 

Πηγή: «Οδηγός καλλιεργειών» από τη σειρά «Σχολικός κήπος», έκδοση Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, ΟΜΕ ΕΠΕ.

Επιστροφή