Ενότητα :Χλωρίδα (άλμπουμ)

Τίτλος : Zinnia Jacq, Crassina L.- Ζινια

Διαβάστηκε: 1115 φορές!

Περίληψη

 

Καταγωγή.  Μεξικό.

 

Περιγραφή. Ετήσιο φυτό, πολύ εντυπωσιακό, με δυνατούς  όρθιους βλαστούς που φέρουν διακλαδώσεις ύψους 0,40-1 μ. Τα φύλλα του είναι ωοειδή, χωρίς μίσχο, τραχιάς υφής και ανοικτοπράσινου χρώματος. Τα άνθη του πολύ διακοσμητικά, μεγάλα, σε κεφάλια στις άκρες των βλαστών. Ανάλογα με την ποικιλία έχουμε μονά ή διπλά άνθη σε διάφορα χρώματα, όπως λευκό, κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί κ.α.                

 

Πολλαπλασιασμός. Με σπόρο που σπέρνεται την άνοιξη (Μάρτιο-Απρίλιο) κατευθείαν σε παρτέρια  ή όπου καλλιεργηθεί (φυτοδοχεία), γιατί έχει πασσαλώδη ρίζα και δεν αντέχει στη μεταφύτευση. Μεταξύ των φυτών, μετά από αραίωση, αφήνονται αποστάσεις 20-40 εκ., ανάλογα με την ποικιλία και το ύψος των φυτών.

 

Απαιτήσεις. Είναι φυτό ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες. Αναπτύσσεται καλά σε ηλιαζόμενες θέσεις, θερμές περιοχές, γόνιμα πλούσια εδάφη με κανονικά ποτίσματα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

 

Χρήσεις. Φυτεύεται σε παρτέρια και διάφορα φυτοδοχεία, όπου τονίζει το χώρο με την πλούσια ανθοφορία του. Τα άνθη του χρησιμοποιούνται και κομμένα.

 

Πηγή: «Οδηγός καλλιεργειών» από τη σειρά «Σχολικός κήπος», έκδοση Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, ΟΜΕ ΕΠΕ.

Επιστροφή