Ενότητα :Χλωρίδα (άλμπουμ)

Τίτλος : Geranium L.- Γεράνι

Διαβάστηκε: 995 φορές!

Περίληψη

 

Καταγωγή. Εύκρατες περιοχές.

 

Περιγραφή. Πολυετές ποώδες φυτό με σαρκώδεις βλαστούς και φύλλα σχεδόν στρογγυλά, καρδιόσχημα, με οδοντώσεις στην περιφέρεια και χνουδωτά. Το ύψος του ποικίλλει από 40 έως 70 εκατ. Τα άνθη του έχουν διάφορα χρώματα, ανάλογα με την ποικιλία, λευκά, ροζ, κόκκινα, ιώδη και δίχρωμα. Βρίσκονται σε μικρές ομάδες στις κορυφές των βλαστών. Ανθίζει πλούσια την άνοιξη και το καλοκαίρι, ενώ λίγα άνθη διατηρούνται και το φθινόπωρο.

                                                                                                                                             

Πολλαπλασιασμός. Εύκολος, με μοσχεύματα, δηλαδή κομμάτια βλαστών μήκους 8-10 εκατ., που αποκόπτονται από τις κορυφές των βλαστών και τοποθετούνται για να ριζώσουν σ’ ένα ελαφρύ, με καλή στράγγιση, μείγμα. Μπορεί ακόμα να πολλαπλασιαστεί και με σπόρο. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 30-50 εκατ.

 

Απαιτήσεις. Εύκολης καλλιέργειας φυτό. Αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη, ακόμα και σε ασβεστούχα, ξηρά και άγονα. Προτιμά όμως εδάφη αμμουδερά με καλή στράγγιση. Είναι φυτό ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες. Προτιμά ηλιαζόμενες θέσεις όπου ανθίζει άφθονα, αλλά αναπτύσσεται και σε ημισκιερές με λιγότερη ανθοφορία. Όταν κόβονται τα υπερώριμα άνθη του και κορυφολογείται, επιτυγχάνεται πλούσια και συνεχής ανθοφορία.

 

Χρήσεις. Πολύτιμο φυτό στην κηποτεχνία. Φυτεύεται σε κήπους, σε παρτέρια και καλλιεργείται σε φυτοδοχεία και ζαρντινιέρες.

 

Πηγή: «Οδηγός καλλιεργειών» από τη σειρά «Σχολικός κήπος», έκδοση Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, ΟΜΕ ΕΠΕ.

Επιστροφή