Ενότητα :Χλωρίδα (άλμπουμ)

Τίτλος : Gazania L.- Γκαζανια

Διαβάστηκε: 1070 φορές!

Περίληψη

 

Καταγωγή. Ν. Αφρική.

 

Περιγραφή. Αειθαλές, πολυετές, ποώδες φυτό, μικρού ύψους 20-30 εκατ. και χαμηλής πλάγιας βλάστησης που σχεδόν έρπει στο έδαφος. Τα φύλλα του είναι μακρόστενα, σκουροπράσινα στην πάνω επιφάνεια, γκρίζα και χνουδωτά στην κάτω. Τα άνθη του που μοιάζουν σαν μαργαρίτες είναι πολύ εντυπωσιακά, ανοίγουν την ημέρα και κλείνουν το απόγευμα. Έχουν κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα και φέρονται άφθονα στο φυτό όλο το καλοκαίρι.

                                                                                                                                             

Πολλαπλασιασμός. Εύκολος, με χώρισμα των φυτών το φθινόπωρο και με σπόρο που σπέρνεται την άνοιξη (Μάρτιο-Απρίλιο). Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 20-30 εκατ.

 

Απαιτήσεις. Αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη ακόμα και τα ασβεστούχα. Προτιμά εδάφη με καλή στράγγιση και ηλιόλουστες θέσεις, διαφορετικά δεν ανθίζει.

 

Χρήσεις. Φυτεύεται σε παρτέρια, σε βραχόκηπους και χρησιμοποιείται ως φυτό εδαφοκάλυψης. Λιγότερο συχνά μπορεί να καλλιεργηθεί σε φυτοδοχεία και ζαρντινιέρες.

 

Πηγή: «Οδηγός καλλιεργειών» από τη σειρά «Σχολικός κήπος», έκδοση Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, ΟΜΕ ΕΠΕ.

Επιστροφή