Ενότητα :Τεύχος 89. Ιανουάριος 2009

Τίτλος : Ζιάκα Γιολάντα: Καινοτόμες δράσεις και προτάσεις για το περιβάλλον

Διαβάστηκε: 927 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

«Καινοτόμες δράσεις και προτάσεις για το περιβάλλον»

 

Γιολάντα Ζιάκα

 

Το μεγαλύτερο τμήμα της παγκόσμιας αλλά και εγχώριας ειδησεογραφίας αφορά τραγικά γεγονότα, οικολογικές καταστροφές, σκάνδαλα και, γενικά, ό,τι δεν πάει καλά. Το νοιώσαμε άλλωστε όλοι εξαιρετικά έντονα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ειδήσεις που αφορούν θετικές δράσεις και προτάσεις πολύ σπάνια προβάλλονται στην πρώτη σελίδα των εφημερίδων και εξαφανίζονται κάτω από το βάρος της καταστροφολογίας.

 

Όμως, πέρα από την οικονομική κρίση, τις τρομοκρατικές ενέργειες, τα αδιέξοδα της νεολαίας, τη δυστυχία, η καθημερινή επικαιρότητα αποτελείται επίσης από καλά νέα, από πρωτοβουλίες θετικές, από αγώνες, δράσεις ατόμων και ομάδων που μας χαροποιούν και προσφέρουν ελπίδα. Αυτές οι πρωτοβουλίες θα άξιζε να δημοσιοποιηθούν, ώστε να ενθαρρυνθούν, να βρουν μιμητές.

 

Στόχος της στήλης αυτής είναι να παρουσιάσει και να προβάλλει καινοτόμες δράσεις και ιδέες για το περιβάλλον. Δράσεις και ιδέες έξυπνες, χρήσιμες, που προτείνουν λύσεις – συχνά μετριοπαθείς αλλά ρεαλιστικές – με απτά αποτελέσματα. Στόχος μας είναι να αντιπαραθέσουμε στην καθημερινή τραγική επικαιρότητα, μια οπτική θετική και ελπιδοφόρα.

 

Έχουμε συνείδηση του γεγονότος ότι τα επίκαιρα και κατεπείγοντα προβλήματα περιβάλλοντος δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν με λύσεις αποσπασματικές, απλά και μόνο μέσω της ανάπτυξης και της μεγέθυνσης μιας «πράσινης οικονομίας», που πολύ συχνά χρησιμεύει για να αποκοιμίζει τις συνειδήσεις. Ουσιώδης αλλαγή για το περιβάλλον δεν μπορεί να υπάρξει εφόσον δεν υπάρξει αλλαγή μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης.

 

Από την άλλη όμως, θεωρούμε ότι το βάρος που εναποθέτουμε στους ώμους των παιδιών μας είναι δυσβάσταχτο. Η αγωνία για τις κλιματικές αλλαγές, για την τρύπα του όζοντος, για τα είδη που εξαφανίζονται, για το νερό που λιγοστεύει, ξεκινάει ήδη από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Έχουμε την ευθύνη να δράσουμε και να δείξουμε ότι η αλλαγή μπορεί να έρθει μέσα από την ατομική και συλλογική προσπάθεια.

 

Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να ανακαλύπτουμε και συστηματικά να δημοσιοποιούμε προτάσεις και δράσεις για το περιβάλλον που προτείνουν λύσεις εκεί όπου είχαμε απελπιστεί και πιστεύαμε ότι δεν υπάρχουν: τοπικές πρωτοβουλίες, κοινωνικές καινοτομίες, που αφορούν νέα μοντέλα διαχείρισης των φυσικών πόρων και αντιμετώπισης προβλημάτων περιβάλλοντος, ατομικές και συλλογικές προσπάθειες που μπορούν να εμπνεύσουν και να αναπαραχθούν.

 

Επειδή, πέρα από τη δράση, είναι η τέχνη που εμπνέει και δονεί, ίσως η προσπάθεια αυτή να είναι η δική μας απάντηση στα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη, από “Το Άξιον Εστί”:

 

«Ήταν ο ήλιος με τον άξονά του μέσα μου

πολυάχτιδος όλος που καλούσε…

Ένιωσα ήρθε κι έσκυψε

πάνω απ’το λίκνο μου

ίδια η μνήμη γινάμενη παρόν

τη φωνή πήρε των δέντρων, των κυμάτων:

“Εντολή σου, είπε, αυτός ο κόσμος

και γραμμένος μες στα σπλάχνα σου είναι

Διάβασε και προσπάθησε

και πολέμησε” είπε

“Ο καθείς με τα όπλα του” είπε.»

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 89, 1/2009

 

 

 

Επιστροφή