Ενότητα :Τεύχος 95. Ιούλιος-Αύγουστος 2009

Τίτλος : Παπαγιαννάκης Μιχάλης: ΑΦΙΕΡΩΜΑ. Αχελώος: τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα

Διαβάστηκε: 1065 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

ΕΥΡΩ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ: Αχελώος: τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα

 

του Μιχάλη Παπαγιαννάκη

Η ΝΕΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, τεύχος 88, Φεβρουάριος 1992

 

Οι περιπέτειες της εκτροπής του Αχελώου συνεχίζονται. Επτά ευρωβουλευτές (οι κ.Harrison, Bοwe και Muntingh, της Σοσιαλιστικής Ομάδας, και οι κ. Puerta, Fantuzzi, Iversen και Παπαγιαννάκης, της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς) έθεσαν κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 15/1/92) με ισάριθμες προφορικές ερωτήσεις τους στην Κομισιόν μια σειρά από οικονομικά και οικολογικά ζητήματα που τίθενται από το σχεδιαζόμενο έργο, τόσο στην Αιτωλοακαρνανία, στο Δέλτα του Αχελώου κ.λπ., όσο και στη Θεσσαλία. Στη σχετική συζήτηση παρίστατο και ο κ. Β. Ευφραιμίδης (ΚΚΕ), της Ομάδας του Συνασπισμού των Αριστερών, ο οποίος υποστήριξε δια μακρούν και με θέρμη το έργο.

Η απάντηση του επιτρόπου κ. Μίλαν, που την διάβασε ο επίτροπος κ. Κριστόφερσεν, υπήρξε μακροσκελέστατη, αλλά όχι και τόσο σαφής, όπως παρουσιάστηκε σε κάποιες συσκέψεις στην Ελλάδα, όπου εμφανίστηκε ως υποστηρικτική του έργου. Όμως η Επιτροπή βεβαιώνει πως, γι' αυτήν, το έργο συνίσταται στην εκτροπή του ποταμού για την κατασκευή φραγμάτων και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, επένδυση που θεωρεί «αυτήν καθαυτή» οικονομικά αποδοτική.

Αφήνω το τι σημαίνει αυτή η αποδοτικότητα των μεμονωμένων φραγμάτων, όταν δεν συμπεριλαμβάνεται στην ανάλυση η απώλεια που θα υποστούν τα υπάρχοντα φράγματα από την μείωση του νερού λόγω εκτροπής. Απλώς αναφέρω ένα στοιχείο πού παραμένει αναπάντητο: Ναι ή όχι η ΔΕΗ ζητάει ήδη αποζημίωση 100 ή 140 δισ. δρχ. (ανάλογα με τις πηγές πληροφόρησης...) γι' αυτή την απώλεια; Και αν ναι, υπολογίστηκε αυτό το «κόστος» στην αντικειμενικότητα των σχεδιαζόμενων φραγμάτων;

Επισημαίνω όμως ότι το έργο της εκτροπής παρουσιάζεται κυρίως ως η πανάκεια για την άρδευση της Θεσσαλίας και τη θεραπεία πολλών άλλων κακών. Εν ονόματι αυτής της προοπτικής, κυβέρνηση και άλλες πολιτικές δυνάμεις προπαγανδίζουν το έργο στους Θεσσαλούς. Εν ονόματι αυτής της «σωτηρίας» υβρίζονται και προπηλακίζονται όσοι αντιτίθενται στο έργο για οποιονδήποτε λόγο. Προσωπικώς κατηγορούμαι ως «υπονομευτής» των ελληνικών συμφερόντων» (ΚΚΕ Λάρισας), «γραφικός και αρλουμπολόγος» (Ριζοσπάστης), ενώ τρεις δήμαρχοι (Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα) ζήτησαν με επιστολή της από τον πρόεδρο του Ευρ. Κοινοβουλίου να «μην ληφθούν καν υπόψη από το Κοινοβούλιο οι προτάσεις μου» (έτσι καταλαβαίνουν την κοινοβουλευτική διαδικασία!)

Και έρχεται τώρα η Επιτροπή και αφήνει να εννοηθεί ότι το έργο της άρδευσης δεν περιλαμβάνεται στο έργο. Δημόσια δε, δηλώθηκε στις Βρυξέλλες ότι δεν έχει εγκριθεί ως τώρα συγκεκριμένη χρηματοδότηση ούτε καν για τα «έργα κεφαλής», και ότι εν πάση περιπτώσει τα έργα στη Θεσσαλία (κατ' εκτίμηση πάνω από 700 δισ. δρχ. σήμερα...) αποκλείονται από τα κοινοτικά προγράμματα. Δηλαδή, με απλά λόγια, κάποιοι «παραμυθιάζουν» τους Θεσσαλούς, τους κρύβουν την αλήθεια, τους φανατίζουν, για μικροπολιτικούς λόγους. Αναρωτιέμαι πώς θα καταφέρουν να «τα στρίψουν» σε κάποια στιγμή και σε ποιον «ξένο δάκτυλο» θα φορτώσουν τα αποτελέσματα της άκριτης συμπεριφοράς τους.

Υ.Γ.1. Όσο για τις οικολογικές επιπτώσεις, δεν επανέρχονται σ' αυτές, μια και οι αναγνώστες της Ν.Ο. έχουν ήδη γνώση από προηγούμενα δημοσιεύματα. Απλώς σημειώνω ότι κάποιοι άκριτοι υποστηρικτές της εκτροπής, εις εναγώνια αναζήτηση νέων επιχειρημάτων, καταφεύγουν και σε επίκληση της «οικολογικής ευαισθησίας» τους. Και ζητούν από τη ΔΕΗ να μειώσει το νερό που χρησιμοποιεί στα υπάρχοντα φράγματα της (και την παραγωγή της...) για να μην κινδυνέψει το Δέλτα τον Αχελώου! Ή, ακόμη, επικαλούνται την ανάγκη να βελτιωθεί το περιβάλλον της Θεσσαλίας, το οποίο είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένο από την κατάσταση του Πηνειού και την αποξήρανση της Κάρλας! Όσοι είναι αντίθετοι στην εκτροπή είναι και εχθροί του περιβάλλοντος! Ούτε καν τους αγγίζει η ιδέα ότι το Δέλτα θα κινδύνευε ακόμα λιγότερο χωρίς την εκτροπή ή ότι ο Πηνειός και η Κάρλα είναι θύματα της ίδιας με τη δικιά τους αντίληψη για την ανάπτυξη και την εντατική γεωργία! Δηλαδή εκεί που μας χρωστούσανε, θα μας πάρουν και το βόδι,

Υ.Γ.2. Εν πάση περιπτώσει, οι «εχθροί» της Ελλάδος, δηλαδή της εκτροπής, φαίνεται να είναι πολύ περισσότεροι από όσους δηλώνουν δημοσία τη γνώμη τους. Ας ρωτήσουν οι ενδιαφερόμενοι κατ' ιδίαν τους βουλευτές τους και τα στελέχη των κομμάτων τους ή ας διαβάσουν τους σαφέστατους υπαινιγμούς της τελευταίας Sunday Telegraph για τη γνώμη ανώτατων λειτουργών της Κοινότητας σχετικά με το έργο. Και φυσικά οι Αιτωλοακαρνάνες είναι γνωστό ότι δεν είναι Έλληνες, παλαιόθεν... Γι' αυτό και οργανώνουν και αυτοί τις αντιδράσεις τους για να υπονομεύσουν τα ελληνικά συμφέροντα, προσεχώς!

Υ.Γ.3. Προσεχείς κινήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: και τέσσερις νέες ερωτήσεις από ισάριθμους συναδέλφους. Εκκρεμούν δε διαβήματα στους δυο επιτρόπους κ. Μίλαν και Ρίπα ντι Μεάνα για ανταλλαγή πληροφοριών και παρατηρήσεων, γιατί η προαναφερθείσα απάντηση της Κομισιόν περιέχει πολλά κενά και διπλωματικές αποστασιοποιήσεις από το έργο.

 

Δαίμων της Οικολογίας,

 τ. 95, 7-8/09

 

Επιστροφή