Το υλικό μας   Εκδόσεις της Ευωνύμου   Δραστηριότητες  
    Το κτίριο   Άτομα με προβλήματα όρασης   Εθελοντισμός   Μην πετάτε τίποτα!  

Παρουσίαση (1994 - 2001)

Η "Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη" ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1994 'Έχει την νομική μορφή της "Aστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας". Τα ιδρυτικά μέλη της είναι 170 και ήδη 230. Εποπτεύεται από 16 μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Την επιστημονική της υποστήριξη έχει 40μελής Επιστημονική Επιτροπή, αποτελούμενη από πανεπιστημιακούς, συγγραφείς οικολογικών και άλλων συγγραμμάτων, μελετητές, ιστορικούς, στελέχη της δημόσιας διοίκησης, κλπ. Την οργανωτική και διαχειριστική της υποστήριξη έχει 25μελές Συμβούλιο Βιβλιοθήκης, ενώ υπάρχουν και 40 τακτικοί συνεργάτες της. Η Βιβλιοθήκη είναι ανοικτή σε νέα μέλη και συνεργάτες.

Έδρα της Ευωνύμου είναι η Αθήνα. Η Βιβλιοθήκη στεγάζεται σε ένα παλιό νεοκλασικό κτίριο στην οδό Ασωμάτων, στο Θησείο. Το κτίριο αυτό ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και ήδη έχουν εγκριθεί οι πιστώσεις για την πλήρη ανακαίνισή του με βάση τις αρχές της οικολογικής δόμησης, με σκοπό να αποτελέσει ένα πρότυπο κτίριο επίδειξης.

Η Βιβλιοθήκη είναι ανοικτή στο κοινό και σε κάθε ενδιαφερόμενο, καθημερινά, 4-8 κάθε απόγευμα.

Σήμερα στην Ευώνυμο απασχολούνται 7 εργαζόμενοι (3 βιβλιοθηκονόμοι, 1 αρχειονόμος, 1 φωτογράφος, 1 βιβλιοδέτρια και 1 γραμματέας) και πολλοί εθελοντές.

Οι σκοποί της Βιβλιοθήκης είναι κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικοί.

 

Σκοποί και Διοικητικό Συμβούλιο της Ευωνύμου

Οι σκοποί της Ευωνύμου είναι κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικοί και είναι οι ακόλουθοι (άρθρο 2 του καταστατικού της):

A. - Η συγκέντρωση βιβλίων που αναφέρονται στην οικολογία, το περιβάλλον, τη φυσιολατρεία, την παραδοσιακή και την οικολογική γεωργία, την ορειβασία, την οικογεωγραφία, τις ταξιδιωτικές εντυπώσεις και τη λαογραφία, την προστασία των καταναλωτών, την πολεοδομία και τη χωροταξία, το εργασιακό περιβάλλον, την περιβαλλοντική εκπαίδευση, το πολιτισμικό περιβάλλον και την αρχαιολογία, την περιβαλλοντική τεχνολογία, τους απειλούμενους πολιτισμούς, τη σοφία των λαών, τα κοινωνικά κινήματα και κάθε άλλο βιβλίο που πραγματεύεται συναφή θέματα με την πολιτική οικολογία, τη φύση και τον περιβαλλοντισμό, στην Ελλάδα και την αλλοδαπή, ελληνόγλωσσα ή ξενόγλωσσα.
- Η συγκέντρωση περιοδικών, αφισών, φωτογραφιών, καρτ - ποστάλ, διαφανειών, δισκετών, CD-ROM και οποιοδήποτε άλλο μέσο διάδοσης πληροφοριών, ταινιών και βιντεοταινιών, με συναφές αντικείμενο.
- Η δημιουργία αρχείου μελετών που εκπονήθηκαν από ΑΕΙ, Δήμους, Δημόσιες Υπηρεσίες, ιδιώτες, Επιμελητήρια, Συλλόγους, εταιρείες και άλλους, που αναφέρονται στα παραπάνω θέματα.
- Η δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου - τράπεζας πληροφοριών και η δημιουργία ιστοσελίδας στο διαδίκτυο, με σχετική θεματολογία.
- Η συγκέντρωση της ελληνικής, ευρωπαϊκής και της υπόλοιπης διεθνούς νομοθεσίας, των διεθνών συμβάσεων και των αποφάσεων των διεθνών οργανισμών, με αντίστοιχο περιεχόμενο.
- Η συγκέντρωση σχολικών και πανεπιστημιακών εκδόσεων με σχετική θεματολογία.
- Η συγκέντρωση εκδόσεων που αφορούν την κλασσική ελληνική και ξένη φιλοσοφική σκέψη, που πραγματεύονται τα θέματα των σχέσεων κοινωνίας - φύσης.
- Η συγκέντρωση διαφόρων σειρών, λεξικών, εγκυκλοπαιδειών και βιβλίων με ευρύτερη θεματολογία, που αναφέρονται, έστω και αποσπασματικά, σε συναφή θέματα.
- Η αναζήτηση, συγκέντρωση και συντήρηση παλαιών και σπάνιων συγγραμμάτων (βιβλίων και περιοδικών) που αναφέρονται στις πηγές της οικολογικής σκέψης.
- Η συστηματική παρακολούθηση και συγκέντρωση όλων των νέων σχετικών εκδόσεων.
   
B. - Η ταξινόμηση, θεματική, χρονολογική και γεωγραφική, όλου του υλικού.
- Η σύνδεση και επικοινωνία με ελληνικές και ξένες βιβλιοθήκες και τράπεζες πληροφοριών με στόχο την δημιουργία δικτύου βιβλιοθηκών.
   
Γ1. - Η έκδοση βιβλιογραφικών οδηγών με νέες εκδόσεις, με ειδικά θεματικά, γεωγραφικά, ή χρονολογικά αφιερώματα.
- Η ανατύπωση παλαιών και σπάνιων εκδόσεων.
- Η παραγωγή σειρών με ταινίες, διαφάνειες ή φωτογραφίες, δισκετών, CD-ROM, σε συνεργασία με μελετητές, κινηματογραφιστές, φωτογράφους και άλλους κατά περίπτωση ειδικούς.
- Η έκδοση βιβλίων, φυλλαδίων, δελτίων, αφισών και άλλων υλικών, σχετικών με τους σκοπούς της Εταιρείας.
- Η μετάφραση και έκδοση στην Ελλάδα ξενόγλωσσων, σχετικών με τους σκοπούς της Εταιρείας, βιβλίων ή άλλων εντύπων, όπως και η μετάφραση και έκδοση στο εξωτερικό ελληνόγλωσσων εντύπων.
   
Γ2. - Η Ευώνυμος αποβλέπει ιδιαίτερα στη δημιουργία δικτύων επικοινωνίας και αλληλοβοήθειας, με ανάλογες προσπάθειες σε διάφορες χώρες του κόσμου, για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών σε σχέση με πολιτιστικά, εκπαιδευτικά, περιβαλλοντικά, αναπτυξιακά, οικονομικά και επισιτιστικά θέματα, προσφέροντας κάθε είδους βοήθεια, τακτική ή έκτακτη - επείγουσα, ειδικά προς τους πληθυσμούς αναπτυσσόμενων ή υπό μετάβαση χωρών, προκειμένου να συμβάλλει στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και ανακούφισή τους, με έμφαση στα θέματα της φτώχειας. Ανάλογες συνεργασίες θα επιδιωχθούν και με αξιόπιστους φορείς, όπως, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Ιδρύματα, Ερευνητικά Κέντρα, ΑΕΙ, ΟΤΑ, Αγροτικούς και άλλους Συνεταιρισμούς, τοπικούς και αναπτυξιακούς φορείς, εταιρείες και υπηρεσίες, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου να εκπληρωθούν οι σκοποί τη Βιβλιοθήκης σε αμοιβαία βάση με τους συνεργαζόμενους φορείς.
- Η Ευώνυμος, ως Μη Κυβερνητική Οργάνωση, συμμετέχει σε πρωτοβουλίες και στηρίζει κάθε προσπάθεια που αποβλέπει στην υλοποίηση δράσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την κοινωνική φροντίδα και πρόνοια, την εκπαίδευση, την ισότητα των δύο φύλλων, την αντιμετώπιση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, ως αυτονόητη προέκταση της προσπάθειας για την προστασία του περιβάλλοντος, με αναφορά στις οικολογικές αξίες, τις αρχές της αειφορίας και τις άλλες κατακτήσεις του σύγχρονου πολιτισμού. Ως μη κερδοσκοπική οργάνωση, επιδιώκει την υλοποίηση των στόχων που προαναφέρθηκαν, σε συνεργασία, κατά προτεραιότητα, με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, πρωτοβουλίες πολιτών, οργανώσεις που επιδιώκουν την στήριξη μειονεκτουσών ομάδων του πληθυσμού, τοπικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που αποφέρουν οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, με την ισότιμη πρόσβαση σε γυναίκες και άνδρες.
   
Δ. - Η αποδελτίωση βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων και η ηλεκτρονική τους καταχώριση.
- Η ανάληψη, συμμετοχή και υποστήριξη επιστημονικών μελετών, ερευνών και προγραμμάτων, σε συνεργασία μα ΑΕΙ, ερευνητικά κέντρα, βιβλιοθήκες, εταιρείες, ομάδες ή μεμονωμένους μελετητές, για την αξιολόγηση και αξιοποίηση του υλικού της βιβλιοθήκης και την επίτευξη των σκοπών της.
- Η έρευνα και η μελέτη θεμάτων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος που θα στηρίζεται στο υλικό της βιβλιοθήκης.
- Η δημιουργία υποδομής για να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και αξιοποίησης του υλικού από μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, ερευνητές και άλλους ενδιαφερόμενους, με ποικίλους τρόπους, όπως είναι η διενέργεια εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η διακίνηση εκπαιδευτικού υλικού σε σχολεία, το συστηματικό άνοιγμα της βιβλιοθήκης στο κοινό, κλπ.
- Η διοργάνωση εκδηλώσεων, εκθέσεων -μόνιμων, περιοδικών ή κινητών-, συνεδρίων, διαλέξεων, σεμιναρίων, εκπομπών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών, σχετικών με τους παραπάνω σκοπούς.
- Η διοργάνωση εκδηλώσεων για την παρουσίαση βιβλίων, από τους συγγραφείς τους ή από άλλους συντελεστές του έργου.
   
Ε. - Ειδικότερη μνεία γίνεται στην ενίσχυση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, σε συνεργασία με σχετικούς φορείς μαθητών, φοιτητών, γονιών και διδασκόντων.
- Η συμμετοχή, η υποστήριξη και η ανάληψη πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για οικολογικά και περιβαλλοντικά θέματα, αποτελεί αυτονόητη προέκταση των επιδιώξεων της Εταιρείας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευωνύμου Οικολογικής Βιβλιοθήκης, αποτελείται από τους:

1. ΚΟΥΡΟΥΖΙΔΗ ΜΩΫΣΗ ως ΠΡΟΕΔΡΟ
2. ΠΑΠΑΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟ ΣΠΗΛΙΟ ως ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ
3. ΤΟΛΟΥΔΟ ΔΙΟΝΥΣΙΟ ως ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
4. ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΟΥ ΣΜΑΡΑΓΔΑ ως ΜΕΛΟΣ
5. ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟ ως ΜΕΛΟΣ
6. ΖΕΒΕΛΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟ ως ΜΕΛΟΣ
7. ΚΑΛΟΓΕΡΑ ΙΩΑΝΝΗ ως ΜΕΛΟΣ
8. ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ως ΜΕΛΟΣ
9. ΚΟΝΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ως ΜΕΛΟΣ
10. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ως ΜΕΛΟΣ
11. ΛΟΥΛΟΥΔΗ ΛΕΩΝΙΔΑ ως ΜΕΛΟΣ
12. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ως ΜΕΛΟΣ
13. ΠΛΕΣΣΑ ΣΠΥΡΟ ως ΜΕΛΟΣ
14. ΣΤΑΘΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟ ως ΜΕΛΟΣ
15. ΤΟΡΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ως ΜΕΛΟΣ
16. ΤΣΑΚΑΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ως ΜΕΛΟΣ

αρχή