< προηγούμενη σελίδα

MEDITERRANEAN SOS

H Mediterranean SOS ιδρύθηκε το 1990. Αρχικά είχε τη μορφή του γραφείου πληροφόρησης του Πράσινου κόμματος. Στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε από το κόμμα. Η Mediterranean SOS αριθμεί 50 πλήρη μέλη και εκατοντάδες υποστηρικτές. Από το ξεκίνημα της έχει παίξει ένα σημαντικό ρόλο σε πολλές διαφορετικές οικολογικές καμπάνιες στην Τουρκία και έχει συνεργαστεί με πολλές άλλες εθνικές και διεθνείς οργανώσεις όπως οι Anti Nuclear Association, Chamber of Environment Engineering, SOS Mediterranean SOS Athens, Young Mediterranean Ecologist και άλλες σε διάφορα περιβαλλοντικά θέματα.

Σκοποί:

  • Πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση μέσα από καμπάνιες για συγκεκριμένα οικολογικά / περιβαλλοντικά θέματα-κλειδιά που αφορούν την προστασία των φυσικών πηγών.
  • Οργάνωση ημερίδων και συνεδρίων που εστιάζουν σε συγκεκριμένα και πραγματικά οικολογικά θέματα.
  • Συνεργασία με Εθνικές και Διεθνείς, Μεσογειακές και Ευρωπαϊκές οργανώσεις.

Δραστηριότητες και Δράσεις

  • Καμπάνια για την προστασία της μεσογειακής φώκιας με την συμμετοχή πολλών μελών και εθελοντών της οργάνωσης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε δραστηριότητες που προάγουν την ευαισθητοποίηση μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων που έδειξαν ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη καμπάνια. Η δράση υποστηρίχτηκε από την προετοιμασία και την διανομή πλούσιων και τεκμηριωμένων με επιστημονικά στοιχεία εγγράφων, που περιγράφουν τους κινδύνους και τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα είδη χλωρίδας και πανίδας της θάλασσας που μας ενώνει και προτείνουν βραχυχρόνιες όσο και μακροχρόνιες λύσεις για την βελτίωση της κατάστασης.
  • Καμπάνια για την προστασία και την παρέμβαση στον υγροβιότοπου Menderes. Η σημασία της περιοχής για την επιβίωση πολλών ενδημικών και σημαντικών αποδημητικών ειδών (όπως πουλιά) μοιράστηκε μεταξύ τοπικών συμμετεχόντων μέσα από γραπτό υλικό και μέσα από την διοργάνωση δημόσιων συζητήσεων. Πιθανοί τρόποι για να μπορέσει να συνδυαστεί αρμονικά η προστασία των υγροβιότοπων με την προώθηση ήπιων οικονομικών δραστηριοτήτων θα ήταν μερικές μορφές ήπιου τουρισμού σε συνδυασμό με περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
  • Καμπάνια ενάντια στην εγκατάσταση εργοστασίου άνθρακα στην Gokova κατά την διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν οι πιθανές επιπτώσεις που ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να έχει στην περιοχή και αναδύθηκε η ανάγκη έρευνας για εναλλακτικές λύσεις.
  • Οργάνωση ημερίδας για τις: "Εναλλακτικές Μορφές Ενέργειας" ως συνέχεια της προαναφερόμενης καμπάνιας. Η ημερίδα περιλάμβανε την συμμετοχή πολλών τοπικών και εθνικών ΜΚΟ οι οποίες είναι ενεργές στο συγκεκριμένο θέμα. Επιστήμονες και ειδικοί ήταν καλεσμένοι να εκφράσουν την άποψη τους, στην βάση της υπάρχουσας γνώσης στο συγκεκριμένο θέμα. Παραδείγματα από το εξωτερικό που σχετίζονται με την χρήση εναλλακτικών πηγών για την παραγωγή ενέργειας αναλύθηκαν εξίσου όσο και η προσαρμοστικότητά τους στην Τουρκική πραγματικότητα.
  • Διεθνής καμπάνια για την Ειρήνη-Φιλία-Οικολογία με την συμμετοχή πολλών ανθρώπων και νεαρών ακτιβιστών από ολόκληρη την Ευρώπη και την Μεσόγειο, οι οποίοι ανησυχούν για τα οικολογικά θέματα της ευρύτερης φύσης. Πολλά σημαντικά περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα προσεγγίστηκαν μέσα από παρουσιάσεις, συζητήσεις σε workshops και συνεδριάσεις της ολομέλειας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αναγνώριση των κύριων προβληματικών που υπάρχουν, οι οποίες επηρεάζουν το περιβάλλον και τις δυσκολίες που επιδεινώνουν την κατάσταση νέων ανθρώπων και κατηγοριών ατόμων με ειδικές ανάγκες στην Ευρώπη και στην Μεσόγειο. Ακόμη, καλλιεργήθηκε η προώθηση δικτύων αλληλεγγύης, με πρόθεση την ανταλλαγή πληροφοριών και την κυκλοφορία νέων ανανεωτικών ιδεών.
  • Καμπάνια κατά της χρήσης φυτοφαρμάκων η οποία είχε ως στόχο τα συγκεκριμένα χημικά εξαιτίας των κινδύνων και των πιθανών επιπτώσεων τόσο στην ανθρώπινη υγεία όσο και στο περιβάλλον.
  • Καμπάνια για την προστασία του Pamukkale, μία περιοχή εξαιρετικής ομορφιάς που απειλείται από τις εντατικές και χωρίς σεβασμό για το περιβάλλον τουριστικές δραστηριότητες. Παρουσιάστηκαν εναλλακτικές μορφές τουρισμού ως ο μόνος τρόπος μακροχρόνιας οικονομικής ανάπτυξης για την περιοχή.
  • Διεθνής ημερίδα με θέμα: "Μεσόγειος και Τουρισμός" κατά την διάρκεια της οποίας συμμετέχοντες που είχαν προσκαλεστεί από πολλές χώρες της Μεσογείου και της Ευρώπης παρουσιάσανε τα προβλήματά τους που σχετίζονται με τις μη βιώσιμες μορφές τουρισμού στις χώρες τους και ανέλυσαν πιθανούς τρόπους για την αλλαγή της κατάστασης. Ένα σημαντικό μέρος της ημερίδας εστιάστηκε στην ανάγκη για προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων καθώς και των ακτών, προκειμένου το επίπεδο ζωής των κατοίκων να διατηρηθεί σε μια ανεκτή κατάσταση.
  • Έχει αρχίσει να εκδίδεται μηνιαίο περιοδικό "Agaclakan" το οποίο ασχολείται με οικολογικά θέματα. Αντιπροσωπεύει την οργάνωση με υψηλές πνευματικές αναζητήσεις που το διακρίνουν.
  • Μεγάλης έκτασης καμπάνιες ("Καμπάνιες Ειρήνης") οι οποίες οργανώθηκαν κατά την διάρκεια του χρόνου και στις οποίες συμμετείχαν εθελοντές και ακτιβιστές από όλη την Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Αναρίθμητες δραστηριότητες έχουν οργανωθεί, μεταξύ των οποίων πολλές καλλιτεχνικές και μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και άλλες δραστηριότητες, οι οποίες προορίζονται να καλλιεργήσουν τα ιδανικά της υπομονής, της αποδοχής του διαφορετικού από μας, της συνύπαρξης και της αδελφότητας εναντίων φανατικών και στενόμυαλων συμπεριφορών.
  • Τον ίδιο χρόνο προωθήθηκε από την οργάνωσή μας για πρώτη φορά μια "αντί-πυρηνική διαδήλωση", μία δράση που από τότε επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, και η οποία εμπλουτίζεται με νέες επιστημονικές ανακαλύψεις, έρευνες, εναλλακτικές προτάσεις και αυξημένη δημόσια συμμετοχή. Ένα αντί-πυρηνικό συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα με τη συμμετοχή 50 ΜΚΟ από όλη την Τουρκία.
  • Οργάνωση της Πρώτης Ουτοπιστικής Ημερίδας που έχει καθιερωθεί από τότε ως ετήσια εκδήλωση. Ένα κεντρικό θέμα που σχετίζεται με μία σημαντική πλευρά της ανθρώπινης ζωής (για παράδειγμα άνθρωπος και περιβάλλον, κοινωνικά θέματα, όπως η φτώχεια, ο ρατσισμός, ο φανατισμός και η δημοκρατία, ισότητα / ανισότητα, η κατάσταση των γυναικών, πολιτιστικές ερωτήσεις όπως η αξία των παραδόσεων και η ανάγκη διατήρησής τους, αναγνώριση του κοινού μεσογειακού χαρακτήρα σε διάφορες εκφράσεις της ανθρώπινης ζωής, ανάγκη διατήρησης και αποτίμηση των ιστορικών και αρχαιολογικών μνημείων ως εκδηλώσεις του πολιτισμού) επιλέγεται κάθε χρόνο και συζητιέται σε μία σειρά συνεδριάσεων που οργανώνονται με στόχο την αλληλεπίδραση, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να είναι αυτοί που θα προσφέρουν το κύριο μέρος των πληροφοριών. Ένα σημαντικό μέρος των Ουτοπιστικών Ημερίδων είναι το παιχνίδι της προσομοίωσης, στην οποία οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν το όραμα τους για το συγκεκριμένο θέμα και επιτυχώς αναγνωρίζουν τις διαφορετικές πηγές κινήτρων ώστε να πραγματοποιήσουν το όραμα τους. Οι Ουτοπιστικές ημερίδες συνήθως έχουν ένα πολύ μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων και συνοδεύονται από διάφορες καλλιτεχνικές και μουσικές εκδηλώσεις, που βοηθάνε τις στενότερες επαφές των συμμετεχόντων και την καλυτέρευση της συνεργασίας τους.
  • Ως ένα πολύ σημαντικό μέρος της ετήσιας καμπάνιας, διάφορα αντί-πυρηνικά φεστιβάλ διοργανώνονται στις περιοχές τις χώρας (στην Akkuyu / Mersin), όπου υπάρχει ενδιαφέρον για το θέμα των πυρηνικών. Η ευαισθητοποίηση του κοινού σε περισσότερα μέρη της χώρας προωθείται επίσης με την διάχυση της περιβαλλοντικής πληροφόρησης.

Εκτός από την ετήσια αντι-πυρηνική καμπάνια και τις Ουτοπιστικές ημερίδες, έχουν οργανωθεί και οι ακόλουθες δραστηριότητες:

  • Καμπάνια κατά του ορυχείου χρυσού στην Bergama, τονίζοντας συγκεκριμένα τους κινδύνους που συνεπάγεται η διαδικασία της εξόρυξης για το περιβάλλον και ακόμα τις κοινωνικές επιπτώσεις τέτοιων δραστηριοτήτων. (Μία έκδοση που σχετίζεται με αυτή την καμπάνια με τίτλο "Χρυσάφι: Η κοινή πόρνη της ανθρωπότητας από τον Senih Ozay").
  • Καμπάνια σχετικά με την Ειρήνη στο Αιγαίο Πέλαγος και την ανάγκη προστασίας της Μεσογειακής φώκιας. Αυτή η καμπάνια καλλιέργησε το ιδεώδες ότι το Αιγαίο είναι ένα ενοποιητικό στοιχείο για διαφορετικές χώρες και κουλτούρες, ένα θεμελιακό μέρος της ύπαρξης και κατά συνέπεια βοήθησε στην προώθηση της συνύπαρξης των ανθρώπων που ζούνε σε αυτήν την θάλασσα ως πολύ σημαντική καθώς και ως ο μοναδικός τρόπος για την μακρο-χρόνια συνύπαρξη τους.
  • Η μεσογειακή φώκια επιλέχτηκε σαν ένα στοιχείο που αντιπροσωπεύει τον χωρίς όρια χαρακτήρα του Αιγαίου και ένα από τα κοινά κληρονομικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Συμβολικά η προστασία του συγκεκριμένου απειλούμενου είδους, αντιπροσωπεύει την ανάγκη για συνεργασία και αμοιβαίες κινήσεις-δραστηριότητες των ανθρώπων στο Αιγαίο για την προστασία της ταυτότητάς τους ως τέτοιας.
  • Οι δραστηριότητες που προωθήθηκαν αυτήν την περίοδο αναφέρονται στις παραπάνω, με συγκεκριμένη έμφαση στις αντί-πυρηνικές καμπάνιες, στις ουτοπιστικές ημερίδες, στα θέματα μεταλλείων και στην προώθηση των ειρηνιστικών ιδανικών.
  • Τα μέλη της Μεσόγειος S.O.S./ Izmir έχουν αυξήσει την συχνότητα συμμετοχής στις διεθνείς ημερίδες οργανωμένες από Μεσογειακές και Ευρωπαϊκές οργανώσεις - κάτι που έχει βελτιώσει την ανταλλαγή πληροφόρησης και γνώσης σε εστιακά θέματα, επιτρέποντας την συμπλήρωση του υπάρχοντος υλικού.
  • Το 2000 δόθηκε ένα Περιβαλλοντικό Βραβείο στην Μεσόγειος SOS/ Izmir από τον καθηγητή Κriton Curi του πανεπιστήμιου Bogazici για τις περιβαλλοντικές προσπάθειες της οργάνωσης.

αρχή

< προηγούμενη σελίδα