Πρόγραμμα: "Σχήμα Επικοινωνίας για την Οικολογική Πληροφόρηση
και την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση"

Στo πλαίσιo του Προγράμματος Αναπτυξιακής Βοήθειας και Συνεργασίας
στον Τομέα του Περιβάλλοντος (DAC - ΟΟΣΑ).


Χρηματοδότηση:
Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Τμήμα Δ.Δ. & ΕΟΚ

 

   Πως λειτουργεί   Ποιοί Συμμετέχουν   Επικοινωνήστε με τους Συμμετέχοντες

 

Πως λειτουργεί

Στόχος του προγράμματος είναι η συνεχής ενημέρωση και συνεργασία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πάνω σε θέματα Περιβάλλοντος και ιδιαίτερα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στις χώρες: Ελλάδα, Τουρκία και Ρουμανία, αλλά και για ενδιαφερόμενους από κάθε χώρα αφού οι καταχωρήσεις θα είναι, σε μεγάλο ποσοστό, στα αγγλικά.

- Η βασική μορφή της συνεργασίας που θ' αναπτυχθεί σε σταθερή βάση μεταξύ των συμμετεχόντων θα γίνεται κυρίως μέσω Internet.
- Η σχετική θεματολογία θα περιλάβει τόσο θέματα περιβάλλοντος σε εθνική βάση, όσο και σε διεθνή-διακρατική, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
- Η ανεύρεση των θεμάτων γίνεται μέσα από τις Μηχανές Ανίχνευσης, συλλέγοντας όλη τη σχετική πληροφόρηση από το Internet. Οι συλλεγόμενες πληροφορίες και το όποιο προϊόν της συνεργασίας θα διαχέονται από τον κάθε εταίρο σε συγκεκριμένο πίνακα αποδεκτών.
- Εκτός από τα θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, κάθε ένας από τους βασικούς εταίρους θα συγκεντρώνει και θα διαχέει και πληροφορίες τοπικού ενδιαφέροντος, όπως: βασική εθνική οικολογική βιβλιογραφία, με έναν εύχρηστο τρόπο αναζήτησης, παρουσίαση όλων των τρεχόντων τευχών των οικολογικών εντύπων της χώρας του (1η σελίδα και περιεχόμενα κάθε τεύχους), παρουσίαση των νέων οικολογικών εκδόσεων (εξώφυλλο, περιεχόμενο και σύντομη παρουσίαση), κλπ.

Η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη θα πραγματοποιεί την ταξινόμηση των ενεργών σελίδων σε ειδική Βάση Δεδομένων κατά:

  • Θεματική κατηγορία (έχουν δημιουργηθεί 13 βασικές κατηγορίες και περίπου 300 υποκατηγορίες, οι οποίες καλύπτουν το σύνολο της οικολογικής - περιβαλλοντικής ύλης).
  • Kατηγοριοποίηση του Site κατά πηγή προέλευσης (ΑΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα, Βιβλιοθήκες, Εκδοτικοί Οίκοι, Οικολογικές Οργανώσεις, Διεθνείς Οργανισμοί, Κυβερνήσεις, τύπος, κλπ).
  • Κατηγοριοποίηση του υλικού με βάση το είδος της πληροφορίας (άρθρο, εικόνα, λογισμικό, μαγνητικά μέσα, διδακτορική διατριβή, βίντεο, δελτίο οικολογικής οργάνωσης, νομοθετικό κείμενο, επίσημο κείμενο Ε.Ε., κλπ).
  • Γλώσσα στην οποία είναι γραμμένο το Site.
  • Διαθεσιμότητα του υλικού (αν το διαθέσιμο υλικό είναι μόνο για μέλη, αν κυκλοφορεί στο εμπόριο, αν χρειάζεται ειδική παραγγελία, συνδρομή, αν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση, αν είναι Demo, κλπ).
  • Ποιότητα του Site που θα καταχωρείται στη Βάση Δεδομένων (Βαθμολόγηση από 1 έως 5, με βάση τα εξής κριτήρια: Ευκολία πλοήγησης στο Site, πληρότητα σε σχέση με αυτό που δηλώνεται και ποιότητα - αισθητική του Site).

Για κάθε Site θα καταχωρείται, επίσης, εκτός από τον τίτλο του και μια περιγραφή του, όπως την δηλώνει ο δημιουργός του ή μια σύντομη φράση από την Ευώνυμο, αν δεν υπάρχει.

Το υλικό που θα συγκεντρώνεται και θα ταξινομείται, θα αποστέλλεται στη συνέχεια, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, στους υπόλοιπους βασικούς εταίρους (μετά από ένα πρώτο διάστημα κατά το οποίο θα συγκεντρωθεί ένας πρώτος επαρκής όγκος υλικού, η ενημέρωση-ανανέωση θα γίνεται 1-2 φορές το μήνα.

Οι βασικοί εταίροι του "Σχήματος Επικοινωνίας" θα αποστέλλουν το παραπάνω υλικό σε όσους φορείς στη χώρα τους ενδιαφέρονται για την οικολογική ενημέρωση και ιδιαίτερα για την περιβαλλοντική εκπαίδευση (Οικολογικές Οργανώσεις, ΑΕΙ, υπευθύνους περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και σχολεία που προωθούν σχετικά προγράμματα, εταιρείες περιβαλλοντικής τεχνολογίας, οργανισμούς και υπηρεσίες, συλλόγους, δήμους, κλπ).

Προβλέπεται ακόμη:

  • Η έκδοση σχετικού ενημερωτικού εντύπου στα αγγλικά και στις εθνικές γλώσσες των συμμετεχόντων.
  • Η παραγωγή CD-ROM, με τις βασικές πληροφορίες και το σχετικό υλικό που θα προκύψει από την αναζήτηση, για όσους από τους ενδιαφερόμενους δεν έχουν πρόσβαση στο Internet. Θα παραχθούν και θα διανεμηθούν 3.000 CD-ROM (1.000 ανά χώρα) με εισαγωγικά κείμενα στις εθνικές γλώσσες των βασικών εταίρων.
  • Η διενέργεια ημερίδων ενημέρωσης-προβολής στις πόλεις-έδρες των βασικών εταίρων με σκοπό τη διάχυση της σχετικής πληροφόρησης.

αρχή

 

Ποιοί Συμμετέχουν

Οι συμμετέχουσες ΜΚΟ θα καταχωρούν στo site
και υλικό εθνικού ενδιαφέροντος.

αρχή

 

Επικοινωνήστε με τους Συμμετέχοντες

Ευώνυμος Οικολογική
Βιβλιοθήκη
e-mail: evonymos@tee.gr
τηλέφωνο: (01) 3231557
fax: (01) 3231557
 
Ναυτίλος
(Association Naftilos)
e-mail: naftilos2001@hotmail.com
τηλέφωνο: 004-01-687.24.75
fax: 004-01-687.24.75
 
Μεσόγειος SOS
(SOS AKDENIZ DERNEG)
e-mail: sosakdeniz@hotmail.com
ozouzo@superonline.com
τηλέφωνο: 0090 232 422 5240
0090 232 362 5772
fax: 0090 232 422 5240
0090 232 336 3331
 

Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ)/Ινστιτούτο Αστικής και Αγροτικής Κοινωνιολογίας (ΙΑΑΚ)/
ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

e-mail: ktsaki@ekke.gr
τηλέφωνο: (01) 7489131-5 εσωτ.505 (01) 7780118
fax: (01) 7488435

αρχή